Landgoed Twickel en kasteel Twickel

Landgoed Twickel
Landgoed Twickel is een prachtig natuurgebied dat het stadje Delden bijna volledig omringt. Het is het grootste particuliere landgoed van Nederland en omvat o.a. een kasteel (Kasteel Twickel) met binnenplaats, voorhof, diverse tuinen en bijgebouwen, waaronder een Oranjerie met theeschenkerij. Op het ca. 4000 hectare grote landgoed vindt u een mooie afwisseling van uitgestrekte loof- en naaldbossen, heidevelden, moerasgebieden, akkers en weilanden.

Historische bezienswaardigheden
Op het landgoed Twickel bevinden zich meerdere bezienswaardige monumenten met een grote historische waarde. De Noordmolen; een oliemolen, waar lijnzaad wordt geperst tot olie. De Houtzaagmolen; een historische houtzaagmolen. Museumboerderij de Wendezoele; toont het Twentse plattelandsleven zoals dat er tot de jaren vijftig uitzag. Daarnaast zijn er een wagenmakerij en een watermolen (Oele).

Twentse Coulisselandschap
Talrijke wandel- en fietspaden voeren u door Eikenbossen en over lanen, langs monumentale Twickel boerderijen (te herkennen aan de witte luiken met zwarte randen), landerijen, beken en houtwallen. De mooie harmonie tussen natuur- en cultuur vormt het typisch Twentse coulissen landschap. Een deels open landschap dat door de specifieke beplanting en bebouwing het idee heeft van een toneel met coulissen, waarbij landschapselementen verdwijnen en even later weer verschijnen.

Wandelen en fietsen in Twickel?

Huur een vakantiehuisje in Delden!

Unieke natuur
Op landgoed Twickel vindt u prachtige eiken- en beukenbossen en een rijk variatie aan flora en fauna met bijzondere planten en vogels waaronder o.a de Buizerd, Bosuil en Houtsnip. Door de eeuwen heen hebben diverse landschapsarchitecten als Zocher, Petzold en (recent) van Gessel hun stempel gedrukt op de tuinen en het park van Twickel.

Kasteel Twickel en de tuinen van Twickel
Het kasteel Twickel ligt temidden van het uitgestrekte landgoed Twickel. Het kasteel en de omliggende gebouwen en landerijen zijn prachtige monumenten. Het kasteel is beperkt opengesteld voor het publiek (rondleiding of groepsarrangement op afspraak). De tuinen van kasteel Twickel zijn te bezichtigen en van mei tot november open voor het publiek. De Twickeltuin is een prachtige afwisselende en landschappelijke tuin. Vele generaties bewoners van het kasteel hebben er aan gewerkt. U vindt er o.a. een Franse tuin (neobarok stijl), een rotstuin en diverse historische bouwwerken als de ijskelder, de eikelschuur, het tuinhuis en de oranjerie met theeschenkerij. Bij de entree naar de tuinen vindt u tevens de Landgoedwinkel. Hier worden producten aangeboden die op het landgoed zijn gemaakt (streekproducten).

Wandel- en fietsvakantie in Twente?

Huur een vakantiehuisje in Twente!